Hoppa till innehåll
Home » Blogg » Sveriges nationaldag

Sveriges nationaldag

Svenska flaggan
Sveriges nationaldag infaller den 6 juni varje år och firas i allmänhet med pompa och ståt runt om i vårt land. Typiska aktiviteter brukar vara olika arrangemang vid lokala festplatser där man bjuder på tal, sång och musik samt en del förfriskningar. På Skansen brukar ett festligt firande gå av stapeln där kungafamiljen är de självklara hedersgästerna.Datumet 6 juni har alltid varit viktigt för Sverige, bland annat intog Gustav Vasa Stockholm den dagen 1523 och enade därmed kungariket Sverige. Sverigedagarna firas även till minne av 1809 års regeringsform som gällde fram till 1974.

Det var på Skansen det började

Firandet av nationaldagen är inte så gammalt som man kan tro för ett land med Sveriges historiska traditioner långt tillbaka i tiden. Tankarna på en särskild nationaldag växte, liksom i våra grannländer, fram ur nationalromantiken på slutet av 1800-talet och detta tog Skansens grundare Artur Hazelius fasta på.Den 6 juni 1893 anordnade Hazelius i närvaro av kungafamiljen första gången ett nationaldagsfirande, eller Svenska flaggans dag som det hette då, på Skansen. Tanken var att instifta en nationell högtidsdag och samla nationen och ända sedan dess har nationaldagen firats med musik och högtidstal.

Sveriges nationaldag – bra att veta

Att Sveriges nationaldag firas den 6 juni vet nog de flesta, men varför just det datumet? Det och mycket mer kan du läsa om här.
  • Datumet den 6 juni är satt till minne av Gustav Vasas intåg i Stockholm 1523
  • Kungafamiljen är alltid närvarande vid nationaldagsfirandet på Skansen
  • Firandet av nationaldagen instiftades av Skansens grundare Artur Hazelius

Den 6 juni blir röd dag

Innan dagen blev nationaldag hade den 6 juni kallats för Gustafsdagen, till minne av intåget i Stockholm. Svenska flaggans dag blev inte officiellt Sveriges nationaldag förrän 1983 och först 2005 blev den även en officiell helgdag, en så kallad röd dag.Alla röda dagar är arbetsfria dagar i Sverige och vid instiftandet av den nya röda dagen ansåg Sveriges arbetsgivare att detta skulle bli för dyrt för dem, det vill säga att de skulle förlora produktionsintäkter. Av den anledningen togs Annandag pingst, som alltid brukade infalla på måndagen efter pingst och som var en röd dag, bort istället.